Efterlyst!

Jag efterlyser rent jävla civilkurage! Varför i helvete gasade inte killarna i bilen på när den där idioten stack en machete i halsen på en förare i bilen framför? Det var ju helt uppenbart att han var hotfull, att han hade ett vapen, att han tänkte använda vapnet och så vidare. KÖR PÅ JÄVELN DÅ!!!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14531687.ab

Tanten i Thailand

Varje vecka spelar jag yatzy med min granne. När vi precis flyttat hit för ungefär ett år sedan såg jag en åldrad person åka ut med bår från lägenheten längst ner i huset. Jag kom precis upp från källaren och stannade i trappan så att jag inte skulle vara ivägen. När jag kom upp till lägenheten såg jag ambulansen sakta åka iväg. Det var min grannes man som några timmar senare dog på sjukhuset. Gumman som blev kvar ensam hade sällskap under ett par veckor. Det stod ofta skor vid hennes dörr. Under sommaren träffades vi när hon stod på sin balkong och tittade ut. Det var då vi började prata. Varje vecka ett par ord.

L'vie och jag märkte att nog var ganska ensam. Någon gång i oktober eller november föreslog jag att vi ju kunde spela yatzy någon gång. Det blev hon himlans glad över. Vi bestämde inget datum så först rann det ut i sanden, men någon gång i vintras, några veckor före jul så knackade jag på hennes dörr. Sedan dess har vi spelat nästan varje fredag. Hon är själv förvånad att hon kan räkna så bra, för hon är 88 år gammal, eller "snart 90" som hon säger när hon inte råkar känna sig 20 år yngre och kallar sig "snart 70".

Jag skriver inte det här för att klappa mig själv på huvudet, utan för att bevisa att jag visst förstår hur det är att vara pensionär i den åldern. Men trots det tycker jag inte att Sverige ska betala ut Eva i Thailands pension. Det kommer att vara pengar som ges ut i ett annat land. Det kommer inte att på något vis komma tillbaka till svenskarna i Sverige. Dessutom kan man ju leva bra på 2500 kronor i Thailand! Det är klart att jag förstår att man vill leva som en kung i ett varmt land. Där räcker pengarna mycket längre än i Sverige, men vad är det för inställning att man ska få åka till samtliga länder i världen och betalas av de svenskar som kämpar länge.

Ett argument som framgick av en artikel var att folk dör mycket snabbare på ålderdomshem. Kanske är det så, men vilken argumentation leder det till? Det förvånar mig att så många är villiga att betala för tanten i Thailand som egentligen har allt som hon behöver och egentligen nog med pengar för att leva ett normalt liv. Var är alla som vill förbättra standarden för de stackare som inte har en son i Thailand, som inte är lika friska, som kanske hamnat på ett ålderdomshem? När den problematiken förs fram vänder alla ryggen till.

Naturligtvis ska tanten i Thailand inte få mer pengar!
Det kan ju inte ha varit en överraskning att hon skulle förlora den delen av pensionen. Dessutom: att ha varit hemmafru och tagit hand om sina egna barn går inte under definitionen "ha gjort rätt för sig under livet".

Ni som vill skicka pengar till gamla - skicka då till tanterna i Ryssland som jobbat hårt hela livet, men som på ålderns höst tvingas prostituera sig för att ha råd med mat. Sluta romantisera.

Och Eva, jag tycker att det verkligen är roligt att du trivs i Thailand. Jag tycker det är bra att du fortfarande mår bra. Lämna sängen, torka tårarna och njut av livet istället för att snyfta om paragrafer som kunde klarats av innan du reste.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14450751.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14449059.ab

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4263

RSS 2.0