Varför gör alla ingenting? Varför gör ingen någonting?

Igen drar jag en lång suck och känner ilskan växa inom mig. Hur fan kan man förändra världen med alla dess fegisar som springer omkring och är egocentriska? Det bevisas gång på gång att vårt samhälle är en rutten plats som förlitar sig på hjältemod från andra. Observera: a n d r a. Ingen tar på sig ansvar och jag undrar om det är så vi verkligen blivit uppfostrade. Har vi lärt oss att vi inte ska ta ansvar för situationer? Har vi lärt oss att inte ingripa? Lär vi fortfarande barn att inte ta initiativ och att de inget kan förändra?

Barn som blir slagna. Vuxna som blir ihjälsparkade. Människor som beter sig hotfullt och andra människor som faktiskt blundar, vänder sig om och tackar sig själva för att de inte har en nummerskylt på ryggen. För om förövaren ser dem så kommer han/hon/de att angripa och kanske kommer de hitta vittnet, slå ihjäl vittnet. Ingen skyddar någon. Alla kan vara nästa offer. Alla är rädda och hoppas att de inte är den längst ut i gruppen, att de inte är någon som sticker ut.

"Vittnen hotas" heter det. "Polisen uppmanar ju att man inte ska leka hjälte" fortsätter de. "Man kan ju inte göra någonting själv". "Skulle du gå emellan själv". NEJ! Sluta! Varför kan vi inte ha inställningen att man ska organisera sig? Att man ska ingripa! Om alla alltid ingriper är det jävligt mycket lättare att leva i vårt samhälle. Varför gör sig alla så små?

En kvinna som nu är 43 år försvarar sig med att "hon var för ung" när hon blev vittne till en händelse när hon var 19-20 år gammal. Nu är hon för gammal. Däremellan skulle hon, om hon fått barn, kunnat trösta sig med att hon var småbarnsmamma. Vad menar hon då? Att alla människor som är yngre än 21 och äldre än 43 är befriade från att ingripa om de ser någonting. Dessutom alla människor som är småbarnsföräldrar. De som är gangsters är ju de som angriper, vilket innebär att de kanske inte går in och hjälper de som blir angripna, av "logiska" skäl. De som jobbar på kontor och inte hinner med att träna behöver inte heller ingripa för de är för svaga och orkar egentligen bara trycka på knappar på diverse touch-screens. De som är för fattiga för att äga en mobiltelefon behöver inte ingripa för de har inte heller råd att gå till tandläkaren, i fall att det råkar gå illa och de ramlar fel. Alkoholiserade och drogpåverkade behöver inte för de kan inte läsa av situationen rätt på grund av sina val av föda. Psykiskt sjuka vill vi hur som helst inte ha i samhället och behöver därför inte heller göra någonting när de bevittnar en olustig scen. Etc.

Kvar står en 33-årig stålmannen som kan flyga. En spindelman som klättrar på väggarna iklädd en tight dräkt. En Batman som har fullt upp med att slåss mot en clown... och de små människorna som träder fram, sliter sig ur oskuldens löjliga grepp och handlar. Det är det alla ska göra! Få för fan fingrarna ur arschlet och reagera om någonting råkar hända i din närhet! Och om du inte vågar: Propagera inte för att man inte ska göra någonting, för det gör ingenting annat än ditt naiva ego får sig en släng av oriktigt rättfärdigande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0